HMB

Meghalt a klán, éljen a blog.

Mondom éljen.

Na.

Utolsó kommentek

a hierarchia túl messze van - testközelből is

2007.02.07. 02:00 limbekcs

Naszóval. Kedves gyerekek, ma tovább mesélek nektek a gl.ezred felépítéséről, de ezúttal emberközelből (hehe, elsőre félregépeltem: memberközelből, jó, mi, ééted!). Pontosabban nyúlközelből. (Aki ugye nem hk-s, nem tüzér, nem stb., hanem: g.lövész!)



























1 BMP = 1 raj


Szóval a legkisebb  alegység: a raj. 1 raj = 1 BMP. (Korábban PSzH, páncélozott szállító harcjármű, a bmp-t asszem gyalogsági harcjárműnek hívtuk, de ma már mintha BTR lenne helyette, az is hasonló és orosz, csak tán nem lánctalpas? hanem 2*4 gumikerék?) A BMP a "kis tank" (magyarázták a bambább katonáknak - és tényleg, lánctalpas, jól páncélozott és lövege is van :), kezelőszemélyzete a sofőr és a kupolanyúl, harmadik külön ülés a parancsnoknak, plusz hátul a "deszant": kétszer négy ülés a nyulaknak. Ebből két géppuskás, egy RPG-s, a (szakasz)parancsnoki (azaz mindegyik 1.) rajban egy Dragunovos sniper öcsi (plusz ugye a rajparancsnok is, érted!), a maradék "mezei" nyúl (ez csak mostani improvizatív utószleng), AMD65-tel. Azaz a teljesen feltöltött gl. raj 11 fő, több be sem fér - 8 helyett viszont 4 nyúllal egész kényelmes ott hátul (el lehet feküdni).




























Ezeken a nyílásokon hatoljon be 4-4 harcos 11 mp alatt (ajtócsukással együtt)

A rajjal vagy leginkább testközelben, már csak a kiképzés miatt is: leginkább a rajparancsnokod kúszat-mászat-basztat (de utóbbit sajna nem úgy), meg ugye a rajoddal tülekedsz ugyanazoknál a "deszant"ajtóknál a bmp hátuljánál normaidőre mért ki- és bezsálláskor (amik trükkös módon egyben kb. 1-1 hektós üzemanyagtartályok is, azaz a páncélon felül plusz 1 mázsát ne csukjon senki a lábadra...).

A szakasz, az 3 raj - plusz a rajparancsnok ugye, aki már hivatásos (őrm. és hdgy. között) - ja igen, a rajpk-k (sorozott) tisztesek, 1 félév speckó kiképzés után, akárcsak a sofőrök és "operátorok" (kupalanyúl, emlékszel!). A szakaszoddal is testközelben vagy, na nem csak a "legkisebb közös hivatásos többszörös" (szk.pk.) miatt, hanem mert egy szakasz - egy körlet (egy db szoba a századszinten miszerint folyosón), azaz a szakaszoddal laksz együtt, baszki! Szobapk. az 1. raj pk-a. Asszem nem túlzás, hogy a sorkatonák "életminősége" a szobapk-on (meg kicsit a másik két rajpk-n is) múlott. Mesélhetnék... (és  végül is nem panaszkodthatom).

A század, az ugye 3 szakasz - plusz a törzs. Na itt a törzs az épp csak a szd.pk. (külön, azaz tizedik) harcjárművének személyzetéből (sofőr, operátor, +RÁDIÓS!!) áll, de nálunk monnyuk volt egy külön 4. "törzskörlet" - a szakaszoké mellett, és mondjuk ugyanakkora volt mind, 12 emeletes ágy - mindegy, picsába a részletekkel. (Kivéve, hogy a folyosó végi 30 személyes nagy hodály volt az ütegé, incl. EdviCsibi... :)

A századdal élsz egy folyosón (századszint, éted!), közös a vizesblokk (mind a 2 db zuhanyzó, kb. 16 mosdókagyló, alapból hideg vízzel, 5 wc és tán 3 piszoár?), az ügyeletesek, a fegyverszoba - ne meg a szd.pk. általi szopatás. Mert a legkisebb igazi szemétdomb egy hivatásos tisztnek, az egy század.

A század együtt megy reggeli tornára, az étkezésekre, a hétköznapibb kiképzésekre, de még konyha- vagy őrszolgálatba is. Vír a víredbül mindahány.

A zázszlóalj, az ugye 3 század - plusz a meglepetés: a 120-as aknavető üteg! (A 120 az mm, az üteg az 3 raj, 1-1 aknavetővel (plusz némi apró), ami "hordhelyzetben" egy utánfutó jellegű vázon van és nagy szopás, ha nem a 43 mintájú harci Csepel vontatja - hanem a raj... Na meg a "harchoz tevés" is jó móka, normaidőre, mázsás vasakról van szó nagyba... :) Meg a z.alj-nak szinte igazi törzse is van, törzsfőnökkel (IGEN! de nem mindig Winnettou von Kolomp Air), mindenféle zpk.h-sel meg a csicskásokkal. Asszem a wiki mondta, hogy a z.alj a legalsó szint, ami önállóan bír kezdeni vmit ez ugye esetünkben kb. 300 embert (vagy inkább "puskát") meg 30 harcjárművet jelentett, meg a 3 aknavetőt. Ja, meg ha az ezred hk-i szét vannak osztva, akkor 10 tankot is, igen, ez 1 hk. század, mert náluk ugyanúgy 1 gép = 1 raj, csak ugye ott csak a 4 fős kezelőszemélyzet van (T55-nél legalább), azaz kevesebb szobában elférnek... :)

Na, hát a zászlóaljjal nagyjából unokatesó vagy, néha vannak közös "programok" (gyakorlat vagy karbantartás), de az már szopás, mert a méret miatt izgul minden hivatásos. De nagyjából ismered a z.alj többi részét.

Hát az ezred, ugye már elhangzott, mikből állt, az már akkora, hogy max. arcról ismerősek az emberek, de persze a "managementet" még tudod oda-vissza (azaz, hogy mellik (fő)tiszt micsoda, meg hogy hobbija-e pl. a tisztelgés - már hogy te neki). Merthogy az ezredtörzs, az már vagy kéttucatnyi tiszt, itt már olyan is akad, aki nem ordítja le a fejed kapásból, ha nem vetted észre, hogy mingyá befordul a sarkon....

Ha már "agyasok": az is igaz, hogy elvileg tudnunk kellett volna az egész parancsnoki láncot, ahogy bki a kattólikusok minden mise végén végigimádkozzák a listát minden pk-ért plébánostól pápáig, de nekem Fodor alez. (epk.) és Viktor Kulikov marsall (V.Sz. főpk.) között senkit sem sikerült memorizélnem, még akkor sem, kicsit sem (pedig akkor még mit meg nem jegyeztem... :), sőt máig homályos, hogy akkoriban Szfváron a hadosztály- vagy hadseregparancsnokságunk volt? (Esetleg mindkettő? Ez zavarhatott volna csak be igazán... :)

Na még élményfokozónak elmesélem, hogy mi terjedt riadó(begyakorláso)k alkalmával, mi is lett volna az "igazi" feladata az ezrednek: 1 napig (igen, 24 óráig) tartani a kaszárnyától kissé kitolt védelmi állásokat, amíg meg nem érkeznek az oroszok. Igen, a magyar-osztrák-szlovén hármashatár közelében. Igen, Ausztria és Jugoszlávia semleges. Igen, az ezred felmorzsolódhat a 24. óra végére.

Vankérdés? Nincskérdés!

2 komment

Címkék: lenti gépesített lövészezred hierarchia

A bejegyzés trackback címe:

https://hmb.blog.hu/api/trackback/id/tr6934311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

limbekcs 2007.02.10. 01:44:00

Nah, Kavics leteremtett, hogy mi ez a hömpölygő tolsztoji szövegfolyam :), törést bele meg képeket - engem meggyőzött... :)

A képeket innen nyúltam:
sas2.elte.hu/tg/lenti.htm
(ééérted, NYÚLtam, vaze, ez jó, ez nagyon jó!),
még az első részbe is teszek egyet, meg tán külön posztban is megemléxem a link és vidékéről.


limbekcs 2007.02.10. 02:18:14

Bővített képaláírások:

A felső képen jól látszik a a lövegcső (asszem 100-as, mert ugye annyiban volt rendhagyó, hogy eltért a mérete úgy a májkrém-, mint a babkonzervétől. Előbbié valami kisebb aknavető űrméretével egyezett (nyolcvanizé? mérjétek le egy szabvány májkrém átmérőjét, milliméterre), aminek a darabjait háton cipelték (vaze!!! - nálunk csak 120-as volt, csőváz jeligére, de ezt már írtam... :). A rendes "nagy" konzervek meg persze 120-asok, mint a glz. aknavető, a hk. löveg, meg a tüzérség önjáró tarackjai is (maxitank! :). És persze a gyári töltésű cigaretta is 7,62-es, hogy ne mondjam, 0,3 kaliber... :)

Ami nem látszik a lövegcső takarásában: a löveggel párhuzamosított 7,62-es géppuska.

Ami látszik: a sofőr feje, meg a jobb fülénél a (függőleges tengely körül) félrehajtott "sofőrajtó". Ha ezt be kellett volna zárnia, vezethetett volna szegény periszkóppal - ó gyász, akár szó szerint is...

Amit nem látok, hogy mögötte a parancsnoki nyílás teteje függőlegesre nyílik? (A sofőr feje mögötti fekete folt.) Az "operátoré" (pongyolán toronylövész :) viszont zárva.

Alsó kép:

Ami látszik: deszantajtók nyitva. Ami nem látszik: a trükkös biztonsági retesz, hogy menet közbeni "deszantnál" is nyitva maradjon.

Ami nem látszik: hogy befele a deszantülések 4 személyesny hosszúak és a torony hátuljáig tartanak.

Ami látszik: a torony "bejárata" nyitva.

Ami nem látszik: a deszantülések fölött is nyitható menekülőajtók vannak.

Az álcahálót nem bírom belekomponálni (hogymost akkor mi láccik, mi nem? :)

hö, turul
süti beállítások módosítása