HMB

Meghalt a klán, éljen a blog.

Mondom éljen.

Na.

Utolsó kommentek

a hierarchia túl messze van

2007.02.06. 02:03 limbekcs

Na szóval mostanában olvastam a '44-es elcseszett Market-Garden hadműveletről, és már nem is tudom, tán a fordító hagyott benne egy-két angol kifejezést lábjegyzetben? Szóval kis erőkkel utánanézve küldhettem hama-hama Kavicsnak a diadalmas tájékoztatást, miszerint (eleinte esetleg csak jó közelítéssel):


squad - raj
platoon - szakasz
company - század
battalion - zászlóalj
regiment - ezred
brigade - dandár
division - hadosztály
corps - hadtest
army - hadsereg
army group - hadseregcsoport


Erre ő közlötte, nemigen érzékeli már a magyar szavak valódi jelentését sem. Emiatt én most kis ízelítőt adnék közre, már amire hiányos műveltségemből futja, nesztek.














Egy nyúlszakasz védelemben, lágyvas támogatással


Szóval ott volt arról a Hopkinsról szóló könyv, két vastag kötet, az ember maga Roosevelt elnök jobb keze volt, igen, a II. vh-sé, és a könyvben pl. szó volt a Sztálinnal folytatott tárgyalásokról, aholis a veterán grúz rablóvezér folyton hadosztály méretben érdeklődött (már hogy mennyivel és hol szállnak partra hama-hama :) - ez hát egy ily kiváló hadvezérnek a mikroszint. Ez vmi akkori iparági átlagban kb. 20 ezer ember, bár pont az Arnhemnél 44-ben szíjjelbasztatott 1. brit deszanthadosztály asszem csak 12 ezer harcos volt (a végül máshova ledobott lengyel fél dandár nélkül (veszteség: 10 és fél ezer, na jó, a nagyja fogoly, igaz, annak is a nagyja súlyos sebesült).

Másik adalék: a ruszkik a hadseregcsoportot hívták frontnak, és mintha erre mifelénk a 2. és a 3. Ukrán Front is letette vón a névjegyét - most biztos nem nézek utána.

Innen már nyilván ugrik be a következő: az szegín 2. m.(kir.) hds. Na ők ugye 200 ezren voltak, tokkal-vonóval (hogy ne mondjam: lock, stock, barrels), ebből Nemeskürty, ha jól emléxem (márpedig számokra kibaszott szarul emléxem az utóbbi évtizedben), 100 ezerre teszi az áttöréskor elszenvedett veszteséget (foglyok incl. vagy excl., pláne nemtom). De nem is ez a lényeg, hanem hogy ezen már bemutatható a magyar hármas hadi-számrendszer, persze egyből állatorvosi ló formában: ugyanis ez a szerencsétlen 2. m.(kir.) hads. nem volt rendesen feltöltve, azaz megvolt mind a 3 hadtestje neki, de azok már csak 2-2 hadosztályból álltak. Ráadásul 1943 elejéhez képest igencsak könnyűfegyverzetűen, azaz nemigen voltak páncélelhárító fegyvereik, de még gépkarabélyaik sem. Az tuti, hogy sokszor találkoztam a "géppuskás szakasz" fogalmával, azaz századparancsnoki szinten voltak allokálva a géppuskák (tippelni sem merek, hány). Azt, hogy a gépesítettség milyen (0) szinten volt, jelzi a diszkrét "trén" szó, ami igen, vonatot jelent, pontosabban "lóvonatú" szállítást - ez Nemeskürtynél az ellátó trénekre nyilvánvaló, de hát nagyapámat is állatorvosként hívták be a tüzérséghez, igaz, már vén (42-43 éves?) fejjel az 1. hds-hez. (Az ukrajnai 3 éves bónusz hadifogolytábori továbbképzésen jól jött a foglakozás (doktor! hogy lódoktor, nem ember-? kit érdekel!), meg a zongorista hobbi is, így, kvázi csókosként csak pár ujja fagyott le, de érdekes: zongorázni még az én időmben is tudott, asszem a tollal-ceruzával írás, az lett a szopó, írógép jellegű művégtaggal megúszta tehát - na meg kimaradt apám 2-6 éves korából.)

Na de hagyjuk oda a nosztalgia homályát, jöjjön a dicső Varsói Szerződés! A Lentiben állomásozott 26. Gépesített Lövészezredről (gl.ez.) mesélek nektek 85-86-os érvényű váltószámokat, tegyük hozzá, hogy az ezred parancsnoka ekkor Fodor Lajos alez., később az (al?)egység dandárrá fejlődik, ekkor már Fodor uram persze ezredes - és ki ne emlékezne, hogy még később vezérkari főnök is lett, azaz elérte az addigra maximális katonai beosztást? :) <- Ezt itt csak büszke mosoly,az info nem vicc, hanem tényvalóság, Fodor (ex)ales innen már diplomáciai (geostacionárius?) pályára távozott.

Nos, tehát a váltószám a 3 (plusz még ott van a Tüskéné férje, de ebbe (bele ;) egyelőre nem megyünk, jut eszembe, el is avulhatott... :).

Tehát a 26. gl.ez. állt ezekből:

3 db gl.z
1 db hk.z. (harckocsizó, azaz TANK bazmeg! és zászlóalj!)
1 db fd.szd. (nyugi, felderítő század)
1 db tüzérosztály (hát igen, bocs, a tüzérek másképp mérik, meg a légierő, meg a flotta is, már ha lenne, szóval asszem az osztály az kb. z.alj szintű, amúgy = 3 üteg, ami nyilván szd. szintű és itt sajnos bicsaklik a téridő szövevénye, mert az üteg már csak 3 raj, legalábbis az aknavetősöknél, de ez jön később)
1 db valami páncéltörő tüzér (= antitank!! mennyivel jobb név!) részleg is baszki, ezek is osztály lehettek esetleg, mert ugyanúgy egy (lövész)századszinten laktak, mint a tüzérosztály (vagy valamit csúnyán, de legalább büntetlenül félreértettem egy éven át... :)
1 db híradós század (drautkoszorú! valamint felirat a falon: "vigyázz! az ellenség is hallja!")
1 db műszaki század (utászok, akkor és ott az igazán börtöntöltelékek: elég, ha az utsó megnyitja a draut...)
+ vmi légvédelmi kályhacsövesek is voltak ott elvileg, fasztuggya
+1 vegyivédelmi raj, hopp, el ne felejtsük, a rajparancsnokuk őrnagy volt (= eggyel Fodorales alatt, az enyém: őrvezető = eggyel fölöttem, kiszámolom majd máskor, a kettő közt hány a lépcső... :)

Na meg bónuszként, az ezredhez nem tartozó (mélységi)felderítő z.alj, na ezek tán tényleg kaptak rendes kiképzést, nem csak szívatást (segítek, a mélységi =/= búvár, ezek kvázi kommandósok), parancsnokuk volt a Tüske et. (fassetuggyamán a rangját, tán fhdgy?), aki aligha el nem hanyagolta a világklasszis nejét, aki viszont könyvtárosként (p.a. = polgári alkalmazott) járt be ugyi a kaszárnyába, és két konkrét bajtársamnak is túláradó örömet szerzett, na az egyiknek csak vizuálisat egy óvatlan átöltözéssel a prózai szépirodalom és az erotikus versek polcai között <(C) 2007 H.Turul! :>, de a másiknak bizony szomorú-leszerelőset (kuss! ki beszélt reszelősről!), de ennek is jó vége lett, meglett aztán az olimpiai arany a srácnak (igaz, igaz, nincs összefüggés).

Eddig megvan minden felülnézetből, legközelebb folytatjuk testközelből (na nem a Tüskénééből!) és alulról építkezve (dettó), hogy érthetőbb legyen.

Ja, még az nem volt tán világos, hogy a dandár / ezred szintnél bicsaklik szintén a dolog, ezek nem (feltétlen) egymás alá vannak rendelve, hanem a dandár erősebb, mint az ezred, de mindkettő a saját típusa zászlóaljaiból áll. Vagy ilyesmi.

Meg hogy a barom angolszászoknál négyes a váltószám. Legalábbis vót valamikó, 44-ben. Mégis túl messze volt a híd. Bár még ha Arnhemen át be is veszik Berlint karácsonyra, az sem menthette vón meg Budapest az orosz megszállástól - nem mintha ez számítana bármit is.

max. innen, H.Turul

6 komment

Címkék: lenti gépesített lövészezred hierarchia 2. magyar hadsereg market-garden

A bejegyzés trackback címe:

https://hmb.blog.hu/api/trackback/id/tr2133936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyros 2007.02.06. 19:23:41

Igazi Turul klasszikus szuletett! :-) A 2. magyar hadsereggel nem csak az volt a gond, hogy szarul volt felfegyverezve, hanem hogy egy bazi nagy frontszakaszt vedett minimalis felszereltseggel. A fama ugy tartja, hogy tanulva a korabbi peldakbol (a csatlosallamok katonai igen gyorsan nyulcipore valtottak, ha a helyzet ugy alakult, hatrahagyva csapot-papot, de meginkabb a draga es becses esetunkben leginkabb a nemetek altal juttatott nehezfegyverzetet) a Fritzek (avagy Krautok, ahogy az angolszasz kulturaban mondjak ugyi) nemigen siettek jol feltolteni a csatlosokat Tigris tankokkal (mondjuk). Miutan ekkorra Hitler mar mindent maga szeretett iranyitani, a terkepen meg csak annyi latszott, hogy hat Zweite Ungarische Armee (a hangsuly ugye itt az 'Armee' :-) ), nosza adott nekik is egy akkora frontszakaszt, mint sajat maguknak. Amit ugye aztan nem olyan felszerelessel, nem annyian nem akkora elszantsaggal kellett vo'na vedeni. A ruszkik jo utemerzekkel ramentek erre a gyenge pontra, es ennek folyaman lettek a nemetek is kesobb eleg rendesen korbekeritve.

Ez a fantomhadsereg mania kesobb egyebkent egyre jobban elhatalmasodott Hitleren, Berlin ostroma alatt mar regen nemletezo hadosztalyokat csoportositgatott at folyamatosan.

Kavics 2007.02.08. 09:29:09

Na én még mindig azt nem tudom, hogy is ment egy ilyen csata egyáltalán...
Erről jöhetne valami, vagy várjuk meg az armed assault-ot? már csak pár nap...

limbekcs 2007.02.11. 01:55:17

Kavics, ha megpróbálom összeszedni, hogy is ment a századszintű éleslövészet (támadó üzemmódban) Táborfalván, az elég? :)

Kavics 2007.02.14. 16:05:00

Hááát igazából azt nem tudom, hogy ha tűzparancs can akkor hogyan lödözödnek az emberek. Mire minek meg ilyenk.... jut eszembe ezen van koop mód 8 játékosoig, ha van kedvetek kiprobálhatjuk (ha vagyunk már négyen) Itt valszin kiderülne:
www.gamestar.hu/downloads.php3?op=visit&lid=6121

limbekcs 2007.02.15. 00:47:07

Nos, hát "védelemben" ez szájbarágósan egyszerű: egyszen katona(hogy ne mondjam, lövészgödör)szintre le volt osztva, kinek-kinek a "szektora" (figyeldoda, ez egész komoly terminus technicus, a körcikk
szotar.sztaki.hu/dict_search.php?L=ENG%3AHUN%3AEngHunDict&O=HUN&flash=&E=1&sid=944f351b7353bfdeb62ac3a4417c9c28&in_form=1&W=sector&M=3&P=0&C=1&T=1
pl. a lőtáv miatt teljesen logikus magyarítás a valójában megadott szögtartomány helyett), sőt "másodlagos szektora" is, ahova lőjön. Azaz, eljöve Urbán hdgy. szpk. és mondá: ön, Limbek hv. (avagy a nép nyelvén: figyeljmánide bazmeg)! a távoli hűtőtorony vonalától a jegenyéig, másodlados szektor a Nagy hv. felé ott egész a piszkebokorig. És ezek a szektorok, egymást áldásosan fedve (duplaplusz másodlagos szektorok!) kiadják a raj szektorát, amelyek... da capo al fine. Csak az ne zavarjon meg a gyakorlaton, hogy az olasz Maggiore hadosztály, aki ellen a feltételezés szerint épp védekezel Várpalota külterületén, keletről, azaz Budapest felől közelít fenyegetőn. Biztos azért, mert a legénység felbaszta magát a már elfoglalt fővárosban taliánnak hirdetett pizzériák színvonalán - az adott gyakorlaton végül ránk is kúrták az atomot, ez asszem máig látszik rajtam, még ha aznap rövidtávon "mentesítő" zuhanyzást és TISZTA!! ruha osztását jelentette, egy hét nyári gyakorlat (értsd: a melegben való menetelés vagy a napsütötte deszantban rohadás) során először. (Bónusz volt, hogy késő este kellett beásnunk magunkat, és csak hajnalban kaptuk az atomcsapást, azaz 5 órát fekhettünk a lövészteknőben, de ha ezt tudom előre, hogy ennyire ráérnek, akkor kiásom a lábam alatt is rendesen, hogy alvás közben ne dörgöljem a 3 mm-es hajamba a sok földet a gögör falából... :)

Támadásban, azt hiszem, annyira le voltak kötve a hivatásosok a "koreográfia" helyes végrehajtásával , hogy meg sem próbáltak úgy tenni, mintha létezne ilyen személyre szabott feladat (tán nincs is). A "koreográfia" persze roppant kínos, nyilván rohangálást jelent, konkrétan "rajlánc"-ból oszlopba és vissza, mindez az ún. "átjáró"-ra kihegyezve.

Miszerint:

Az áttörni óhajtott "műszaki záron" (taposó- és hk-aknamező, valamint "drautkoszorú" :), a róla elnevezett műszaki század nyit néhány átjárót. Rajonként egyet. (Lol.) Erre az addig "láncban" (azaz egy vonalban, egymástól min. 10 méterre, hogy 1 db kézigránát max. 1 harcost fasírozzon szét) haladó raj "zárkózik", azaz egymás mögé besorolva halad át az "átjárón", elöl az 1., miszerint parancsnoki géppuskás - na ilyenkor egyedül ő lőhet. Átjáró után persze megint "rajláncba" szétnyílni, mer ugye gránátok, na ki fut a legtöbbet? a legnehezebb puskával? igen, a 2. miszerint "szárny"géppuskás, szerény, ámde őszinte hívetek, ez esetben is.

(Asszem ezt beklikkolom, nehogy elpereceljen nekem a szolgáltató gyíkságán...)

csepel 344 2009.07.01. 17:17:38

A 85/86-s felsorolásból hiányzik:

javító század
ellátó század
kommendás szakasz
süti beállítások módosítása